Vandreren

En vandringsmann har gått sine siste dager. Gjennom prestens minnetale i begravelsen, får vi et tilbakeblikk på hans historie. Vi kjenner igjen vandringsmannen som Tord Øverås. Etter å ha mistet sønnen i en drukningsulykke, solgte han gården og ga halvten av pengene til kirken. Bjørnstjerne Bjørnson skrev om Tord Øverås i novellen «Faderen» i 1860.

Teater Levens forestilling «Vandreren» er basert på historien om Tord og har et rikt persongalleri. I stykket synges også flere av Bjørnsons kjente og kjære dikt, tonesatt av flere komponister - til og med Teater Levens egen Henrik Slåen. Vi finner også spor fra «En glad gutt».

I rollen som vandringsmannen har Teater Leven fått med seg Reidar Stangenes, kjent blant annet fra teater- og revymiljøet i Fron og Peer Gynt på Gålå. De øvrige rollene står Teater Levens Helena Klarén og Henrik Slåen for. Denne forestillingen ble laget av Teater Leven i 1997. De tre i ensemblet har nå gjort en bearbeidelse, der teksten har modnet og blitt rikere. Se en promovideo vi lagde her.

20180617_Fugleelskerne_IMG_9112 beskjært og Signert.jpg

“Fugleelskerne”

Vi er stolte av å ha gjennomført en stor drøm om å få satt opp Fugleelskerne av Jens Bjørneboe i bakgården i Kulturhuset Banken i 2018. 

Vi hadde med oss dyktige aktører på scenen som skapte et troverdig småbyliv i Torre Rosse der handlingen foregår. Vi hadde med oss noen flyktninger anno 2018. Dette var fire innvandrere fra Lillehammer Læringssenter som forstyrret publikum og skuespillerne. Vi er dem stor takk skyldig for at de stilte opp i denne litt utsatte rollen, og gjorde forestillingen til en ekstra sterk, fordi publikum fikk dårlig samvittighet for måten de reagerte på den tilsynelatende tilfeldige innblandingen og ville ha de vekk. De møtte seg selv litt i døra, og på den måten fikk vi godt frem budskapet til Jens Bjørneboe. 

Se et lite klipp fra forestillingen her på youtube.

 
Foto: Teater Innlandet

Foto: Teater Innlandet

“Østenfor sol og vestenfor måne”

Våren 2015 ble Teater Leven engasjert av Teater Innlandet som skuespillere i et felleseuropeisk prosjekt i Tsjekkia. “Østenfor sol og vestenfor måne” var en del av EØS-prosjektet «Comparing several Puppet Theatre Dramatizations of a Norwegian Folk-tale». Forestillingen ble produsert hos det tsjekkiske figurteaterkompaniet Divadlo ANPU i Praha, hvor vi hadde prøver i seks uker. Foruten oss i Teater Leven, var også Truls Hannemyr engasjert som musiker og Tore Rakvaag som tekniker. Premieren var i Praha 14. juni. Forestillingen var på turné i Innlandet høsten 2015. Se en smakebit her.

“Hjemmusa og Fjellmusa”"Hjemmusa og Fjellmusa" er et av eventyrene i Asbjørnsen og Moes samlinger. I denne lattervekkende nåtidsversjonen av det koselige eventyret er det Fjellmusas tradisjonelle liv og verdier med "kjøttkaker med brun saus" som møt…

“Hjemmusa og Fjellmusa”

"Hjemmusa og Fjellmusa" er et av eventyrene i Asbjørnsen og Moes samlinger. I denne lattervekkende nåtidsversjonen av det koselige eventyret er det Fjellmusas tradisjonelle liv og verdier med "kjøttkaker med brun saus" som møter Hjemmusas moderne jetsetliv med "sushi og kaffe latte".

Hvor vil du helst bo, i byen eller på bygda? Dette muntre og underfundige eventyret er kanskje mer aktuelt enn noen gang. Byen trekker, og bygdene tynnes ut. I vår familieforestilling er musene to damer med vidt forskjellige verdisett og oppfatninger. Allikevel finner de hverandre interessante. Det eneste som kan ødelegge idyllen er Hjemmusas drepende avhengighetsforhold til Katten...

Forestillingen er en samproduksjon mellom Teater Leven og Det Hemmelige Teater, og ble produsert i forbindelse med Asbjørnsens 200 års jubileum i 2012.

Se en trailer fra forestillingen her!

foto: Håvard Bjørgum

foto: Håvard Bjørgum

“Trollgeir og Onkel Nut”

Disse to trollene hadde sine fødsler i forestillinger på Hunderfossen Familiepark. Trollgeir allerede sommeren 1998 i vår første sesong, mens Onkel Nut kom til to år senere. Trollgeir er 104 år gammel og bare en guttunge. Onkel Nut derimot er 647 år, og begynner å bli en gammel mann. Disse to slektningene som er veldig gode venner, forsøker noen ganger å feire bryllup mellom Onkel Nut og en prinsesse. Men hun dukker aldri opp. Så de må lage konkurranse mellom de besøkende damene. Noen ganger feirer Onkel Nut bursdag, og da har Trollgeir ordnet med bursdagsfest. Men damekjær som Nut er, blir han lei seg fordi han ikke har noen kjæreste. Så da må Trollgeir ordne opp igjen. Disse to trollene stiller opp på det meste. Enten det er for «Barnas campingfestival» med Caravanklubben, Montebello kurssenter for kreftrammede barn, Eidsiva sitt «Vannslipp» eller Vinterparken i Hunderfossen Familiepark. Her er et par videoer hvor trollene er ute på skitrening. Klikk her og her!

Scannet bilde eventyr i manesjen.jpg

Hunderfossen Familiepark

De første årene som friteatergruppe sto vi for underholdningen på hovedscenen på Hunderfossen Familiepark der vi gjorde våre dramatiseringer av forskjellige eventyr. Gjerne en sammenblanding av flere. Det ble til sammen 10 forskjellige produksjoner fra sommeren 1998 til 2004. Og i årene 2006 til 2010 var Trollgeir og Onkel Nut å se på scenen i «Vinterparken». Her er titlene: "Trollene i Hunderskogen", "Askeladden og de gode hjelperne", "Trollgeir feirer bursdag", "Askeladden som fikk prinsessen til å le", "Haren og Bukken på villspor", "Askeladden som gikk til Nordenvinden og krevde igjen melet", "Trollgeir hos de tre bjørnene", "Dovregubbens nye klær", "Skrinet med det rare i" og til sist det som bildet over er tatt fra, nemlig "Eventyr i manesjen".  

“Josef kupper jula!”

Forestillingen handler om Josef som ikke blir invitert i bursdagsselskapet til Jesus på selveste julaften. Han er lei av å bli oversett og at Maria tar all oppmerksomheten. Han hevner seg og kupper jula. Med kontroll over tømmene til Julenissens slede, får han seg noen overraskelser på turen – er han så oversett som han tror? Forestillingen fikk strålende omtale både i anmeldelse og av publikum! Se denne linken for anmeldelsen.

Medvirkende: Even Gutsveen, Torill Merethe Ramsrud Hopen, Helena Klarén og Henrik Slåen.

Plakat Aarhundrets kjaerlighetssaga til hjemmeside.jpg

“Århundrets kjærlighetssaga”

Märta Tikkanens diktroman «Århundrets kjærlighetssaga» ble utgitt i 1978. Den ble straks en suksess, og er oversatt til 19 språk. Teksten er iscenesatt et hundretalls ganger over hele verden. I vår oppsetning i 2018 fokuserte vi på «kjærlighetens fortvilelse» i et forhold der alkohol, kunstnerskap, egoisme og redsel truer kjærligheten. Märta skriver personlig i boken om sitt ekteskap med sin Henrik som også var kunstner, og deres barn. I vår iscenesettelse ønsker å vise vi hvordan deres samliv er representativt for kvinner og menn som lever i tilsvarende forhold. Tikkanen sier selv: «Problemen är ju inte bara mina, utan de angår faktiskt väldigt många.»

I de fleste versjonene er nok denne teksten fremført som en monolog. Vi gjorde det med både Helena Klarén og Mari Stenseth Dølven som representanter for kvinner i liknende situasjoner. Disse to gjorde også tekstbearbeidelsen, og Henrik Slåen instruerte dette lille kammerspill.

Et klipp i øret.jpg

“Et klipp i øret”

Vi har gjort mye moro sammen med Det Hemmelige Teater. Disse to gamlingene heter Berthe og Anders, og er hovedpersonene i Hans Aanrud sin fortelling “Et klipp i øret” som Morten Jostad har dramatisert. Med i ensemblet var også Audun Gjermstad, Jon Ivar Tofte og Torill Merethe Ramsrud Hopen. Forhåpentligvis får vi spilt denne forestillingen også sommeren 2021. Her er en liten promo-video vi lagde, hvor disse to gamlingene har tatt seg en bytur. Klikk her!

"Rosor i ett sprucket krus"          Foto: Torbjørn Olsen

Foto: Torbjørn Olsen

"Rosor i ett sprucket krus"

Gustaf Fröding var til tider en veldig syk mann. Depressiv og alkoholisert, og var på rekreasjon på Suttestad sanatorium på Lillehammer i flere omganger. At noen ville gå på å lage et lystig vandrespill om en sånn person, skulle man ikke tro. Men om man begynner å lese diktene hans, blir man forundret over livsgleden, beskrivelser av skjønn natur og skjønne mennesker. Ironi og humor. Derfor gikk Teater Leven i gang med å lage et manuskript til et vandrespill omkring Frödings liv og diktning. Frödings søster bodde en tid også på Lillehammer, og forestillingene ble spilt på Maihaugen der huset hvor hun bodde står. Vi fikk med oss musikerne Stefan Östgård og Ingrid Jostad, og til slutt hadde vi laget en forestilling som vi spilte med stor suksess somrene 2008 - 2010.

Dette skriver avisa gd i anmeldelsen:

”Du skal være ganske sur og matlei for ikke å la deg rive med av denne livsbejaende rause kvartetten som skaper liv, ikke bare i byavdelingen, men også i et forfatterskap som bare de færreste av oss har synderlig peiling på. Det kan rett og slett være et poeng å stikke innom flere ganger, og bli enda bedre kjent med Fröding.” – Live Sætre.

Se en billedserie her, med musikken til Stefan.

Foto: Trond Lønstad

Foto: Trond Lønstad

“Eppel Peppel Pippil”

Anne Flugstad er ei dame vi har hatt mye moro sammen med. Hun ble med oss i vår siste sommeroppsetning på Hunderfossen Familiepark ”Eventyr i manesjen” i 2004. Vi jobbet såpass bra sammen at vi startet arbeidet med et barneteaterprosjekt med tanke på Den Kulturelle Skolesekken.

Resultatet ble en samproduksjon mellom Teater Leven og Anne Flugstad Multiaktør: ”Eppel Peppel Pippil”. Forestillingen er bygd opp omkring rim og regler fra vår egen og foreldres barndom og handler om jenta ”Pippil” som skal ha besøk av bestemor og hennes nye kjæreste. Hun bruker mye tid på å tenke ut hvordan hun skal lage overraskelsesfest, men ender opp med ikke å ha gjort noen ting når bestemor ringer på døra. Det er fordi tankene hennes ”Eppel” og ”Peppel” er der og forstyrrer henne så veldig.

Denne forestillingen ble vist 190 ganger, og var på turne i Oppland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Oslo og Rogaland. ” - Spill det en gang til!” ” - Det er den beste forestillingen vi har hatt!” sier barna. ” - Jo, vi får jo besøk av så ymse, men dette var noe av det bedre” sa en lærer. ” - Virkelig bra scenekunst” sa en annen. ”Lærarane mente at dette var noko av det gjevaste dei hadde vore med om” sto det i en evaluering.  

Forestillingen ble støttet av Ringsaker Kommune, Gausdal Kommune, Lillehammer Kommune, Øyer Kommune, Oppland Fylkeskommune og diverse fond.